Hieronder vindt u de jongste recensies. Selecteer een genre, vervolgens selecteer de recensie die u wenst u te bekijken en klik tenslotte op 'Lees recensie'.

Zoeken  Genre 

 TitelAuteurDatum
Tragedies. Vertaald en toegelicht door Patrick Lateur Aischylos 15/04/2024
De mooiste geschiedenis van België. Het verleden van een land door de ogen van de grootste schilders Jos Vandervelden 15/04/2024
De ontdekking van Holland Jan Brokken 15/04/2024
Verdwenen stad. Hoe de Joodse bevolking met de tram uit Amsterdam werd gehaald Willy Lindwer en Guus Luijters 15/04/2024
Door Duitse puinen Bert Cornelis 15/04/2024
Inspired by Dudok. De 50 beste werken in zijn stijl ter wereld Joke Reichardt en Peter Veenendaal 15/04/2024
Erfgoed op de vlucht. Duitse bezetters, Vlaamse meesterwerken, een Waals kasteel Bert Govaerts 15/04/2024
Man van vele oorlogen Jonas Boets 15/04/2024
Het sneeuwklokjesbos Annejet van der Zijl 15/04/2024
De uitbreiding. Roman (vert. Wil Boesten) Robert Menasse 15/04/2024
De prijs van de twijfel Jo Claes 15/04/2024
De meisjes van de katoenfabriek (vert. Edith Sybesma en Neeltje Wiersma) Susanna Alakoski 15/04/2024
Romeinse kruisiging Ruben van Wingerden 15/04/2024
KZ-syndroom. Een litteken dat nooit verdwijnt Henri Heimans en Dirk Verhofstadt 15/04/2024
Ik ga naar de schapen Marieke De Maré 15/04/2024
De Affaire Sanders. Spionage en intriges in herrijzend Nederland Gerard Aalders en Coen Hilbrink 15/04/2024
Oppenheimer. De triomf en tragedie van de vader van de atoombom Kai Bird en Martin J. Sherwin 02/04/2024
1942. Het jaar van de stilte Herman van Goethem 02/04/2024
Schoonvader van Poetins geheim agent. Tien jaar oorlog en liefde Roel van Duijn 02/04/2024
De man die weg moest. Hoe het leven van mijn grootvader in 1943 eindigde onder de guillotine Frances Sanders 02/04/2024
12345678910...Laatste

Lachend naar Walhalla. De heroïsche dood en de Vikingen

Tom Shippey
Lachend naar Walhalla. De heroïsche dood en de Vikingen
Omniboek, 2021, 423 blz., EUR 29,99
ISBN: 9789401918282

Tom Shippey exploreert in "Lachend naar Walhalla" het thema van De heroïsche dood en de Vikingen, zoals de ondertitel luidt. De auteur is mediëvist, specialist in de Oud- en Middelengelse en de Oudnoorse letterkunde en Tolkiendeskundige, die de Lord of the Rings-films behoedde voor afwijkingen van de originele boeken.
De Vikingen hadden bijna drie eeuwen een enorme invloed op Europa van Ierland tot Oekraïne en van IJsland tot Gibraltar. Nochtans waren ze in mankracht en middelen de mindere van de Europese koninkrijken. Shippey brengt hun impact in relatie met hun denkwereld en hun doodsethos. Die denkwereld wil hij in kaart brengen aan de hand van de Oudnoorse literatuur, die via het afgelegen IJsland bewaard bleef. Die literatuur was toegespitst op doodsscènes, het trotseren van de vijand, roemrijk laatste verzet en vermaarde laatste woorden. In alle verhalen, saga’s en legenden was er een constante van doodsverachting. Dat werd lange tijd afgedaan als middeleeuwse verbeelding op het moment dat die literatuur op schrift werden gesteld. Shippey wil dus achterhalen in welke mate de denkwereld, zoals verbeeld in de literatuur, een grond van realiteit had.
De auteur wijst expliciet op het onderscheid tussen Scandinaviërs en ‘Vikings’, het Oudnoors voor piraten of plunderaars. Men mag volgens hem die groepen niet door elkaar halen om de Vikingen te rehabiliteren. Veel werken die beweren over de Vikingen te gaan, trekken zich terug op de wetenschappelijke comfortzone van ontdekkingstochten en handelsrelaties. Men neemt de literaire bronnen vaak niet serieus en men gaat daarbij voorbij aan de ideologie en het zelfbeeld van de Vikingen. De Vikingen als plunderaars waren wel degelijk vaak onbetrouwbaar en altijd gevaarlijk in de omgang.
Shippey beschrijft de denkwereld van de Vikingen, waarbij hij telkens nagaat hoe betrouwbaar de literaire representatie van het Vikingtijdperk in de saga’s en gedichten was. In deel I laat hij zien hoe de goden en de helden uit de literatuur omgingen met de dood, maar op een totaal andere manier dan in christelijk Europa. Hij analyseert de Vikinghumor, die een essentieel onderdeel was van hun doodscultus, maar in latere tijden nauwelijks nog begrepen werd. In deel II confronteert hij die denkwereld met een veelheid van bronnen afkomstig uit de gebieden van Vikingactiviteit buiten Scandinavië en Brittannië. In deel III onderzoekt hij de Vikingmentaliteit op basis van drie koningssaga’s uit de Heimskringla, de 13de-eeuwse schriftelijke neerslag van de mondelinge overleveringen in IJsland.
Shippey ontkracht de these dat het Vikingethos, zoals het naar voren komt uit de literatuur, allemaal fantasie zou zijn. De overeenstemming in verhalen, gedichten en verslagen van zoveel min of meer op zichzelf staande auteurs hadden hun basis in de werkelijkheid. Het Vikingkarakter was wel degelijk wreed, hard en ‘weerzinwekkend’ en had een ‘Slecht Gevoel voor Humor’. Die mentaliteit compenseerde hun in de minderheid zijn.
Dit boek stelt ons historiebeeld van – let wel – de Vikingen, en niet de Scandinaviërs, fundamenteel bij. Het werk bevat vooraan duidelijke kaarten, die iets vollediger mochten zijn, en achteraan drie bijlagen, noten, een systematische bibliografie en een register. Het werk vraagt wel een leesinspanning, maar de lezer wordt beloond met nieuwe inzichten.

[Walter Smits - 11/01/2022]