Hieronder vindt u de jongste recensies. Selecteer een genre, vervolgens selecteer de recensie die u wenst u te bekijken en klik tenslotte op 'Lees recensie'.

Zoeken  Genre 

 TitelAuteurDatum
De garage John Banville 22/04/2024
Constant Permeke J. Declercq en I. Gheeraert (red.) 22/04/2024
Alle rafelranden van Europa. De geschiedenis van Europa en zijn buren Ivo van de Wijdeven 22/04/2024
De woordenaar. Christoffel Plantijn, ’s werelds grootste drukker en uitgever. Een biografie Sandra Langereis 22/04/2024
De zus. Het verhaal van het meesterbrein achter Kim Jong-un Sung-Yoon Lee 22/04/2024
Styx Bavo Dhooge 22/04/2024
Tragedies. Vertaald en toegelicht door Patrick Lateur Aischylos 15/04/2024
De mooiste geschiedenis van België. Het verleden van een land door de ogen van de grootste schilders Jos Vandervelden 15/04/2024
De ontdekking van Holland Jan Brokken 15/04/2024
Verdwenen stad. Hoe de Joodse bevolking met de tram uit Amsterdam werd gehaald Willy Lindwer en Guus Luijters 15/04/2024
Door Duitse puinen Bert Cornelis 15/04/2024
Inspired by Dudok. De 50 beste werken in zijn stijl ter wereld Joke Reichardt en Peter Veenendaal 15/04/2024
Erfgoed op de vlucht. Duitse bezetters, Vlaamse meesterwerken, een Waals kasteel Bert Govaerts 15/04/2024
Man van vele oorlogen Jonas Boets 15/04/2024
Het sneeuwklokjesbos Annejet van der Zijl 15/04/2024
De uitbreiding. Roman (vert. Wil Boesten) Robert Menasse 15/04/2024
De prijs van de twijfel Jo Claes 15/04/2024
De meisjes van de katoenfabriek (vert. Edith Sybesma en Neeltje Wiersma) Susanna Alakoski 15/04/2024
Romeinse kruisiging Ruben van Wingerden 15/04/2024
KZ-syndroom. Een litteken dat nooit verdwijnt Henri Heimans en Dirk Verhofstadt 15/04/2024
12345678910...Laatste

Bedekt. Een antropologische geschiedenis van de cache-sexe

Philip E.V. Van Kerrebroeck
Bedekt. Een antropologische geschiedenis van de cache-sexe
Sterck & De Vreese, 2023, 263 blz., EUR 34,90
ISBN: 9789056159979

In "Bedekt. Een antropologische geschiedenis van de cache-sexe" tracht Philip Van Kerrebroeck de vraag te beantwoorden waarom mensen doorheen de geschiedenis hun geslachtsdelen bedekten en waarom ze een of andere vorm van cache-sexe – volgens de Woordenlijst van de Nederlandse Taal beter cache-sekse – droegen. De in Leuven geboren auteur is emeritus-hoogleraar urologie (Universiteit Maastricht) en geraakte in de loop der jaren geïnteresseerd in de geschiedenis van de urologie en in de culturele antropologie. 
In het voorwoord geeft Van Kerrebroeck aan een antwoord te willen bieden op vragen zoals: hoe kijken we naar onze (uitwendige) geslachtsorganen en die van andere mensen? Hoe was dat in het verleden? En in andere samenlevingen? Waarom voelen we de noodzaak onze geslachtsorganen te bedekken en hoe doen we dat? Is een cache-sexe slechts een bescherming of is het tevens een manier om de aandacht te trekken? Wordt zo’n bedekking ook gedragen als een subtiel verleidingsmiddel? Waarom is het dragen van een cache-sexe in de ene samenleving een uitdrukking van schaamte en in een andere niet?
Het opzet van de auteur is om een brede kijk op het onderwerp te geven. Hij neemt de lezer mee in zijn geschiedenis van de genitale bedekking door de tijden heen en over heel de wereld en gaat dieper in op de zeer verschillende verschijningsvormen van cache-sexe.
Van Kerrebroeck exploreert zijn thema in zeven hoofdstukken. In de inleiding omschrijft hij eerst uitvoerig wat onder cache-sexe begrepen dient te worden, met aandacht voor de vorm en het materiaal, de geschiedenis en de verschillende functies ervan. In het eerste hoofdstuk verkent hij het verschil tussen naakt (jezelf zijn, zich onthullen) en bloot (naakt gezien worden door anderen, ontbloot worden) en verder kleding als bescherming en sociaal distinctiemiddel. In het tweede hoofdstuk ‘Onbedekt, bedekt en ontdekt’ geeft hij de conjuncturele trends van het omgaan met schaamhaar en genitale tatoeages en piercings. In de hoofdstukken drie tot en met zes beschrijft hij systematisch de geschiedenis van het bedekken van de schaamstreek, de billen, de vulva en de penis. Hij gaat telkens na hoe het betreffende deel van het menselijk lichaam doorheen de tijd en in verschillende culturen werd waargenomen en geapprecieerd. In het laatste hoofdstuk behandelt hij de cache-sexe in kunst en mode, o.a. het (vijgen)blad en andere meer artistieke en modieuze expressies.
Tussen de hoofdstukken belichten aparte vensters het prehistorische naakt, oud-Grieks schaamhaar, de cache-sexe van Christus, het uitgebuit achterwerk van Saartje Baartman, de middeleeuwse vulva’s en de pseudo-cache-sexe.
Van Kerrebroeck doet uitgebreid beroep op historische, antropologische en linguïstische gegevens. Door de ambitie van heel de geschiedenis en heel de wereld te willen behandelen, loopt de lezer soms wat verloren en mist hij een meer uitgesproken rode draad. Het gebruik van Juvenal, Martial, Antioch en Sint Bede voor Juvenalis, Martialis, Antiochië en Beda (Verabilis) en een zeldzame typefout zijn wat ongelukkige schoonheidsfoutjes. Het boek bevat relevante kleurenillustraties en zeldzame historische foto’s. Een bibliografie van op enkele uitzonderingen na haast uitsluitend Engelstalige publicaties vervolledigt dit beslist lezenswaardig en door uitgeverij Sterck & De Vreese prachtig vormgegeven boek.

[Walter Smits - 21/03/2023]