Hieronder vindt u de jongste recensies. Selecteer een genre, vervolgens selecteer de recensie die u wenst u te bekijken en klik tenslotte op 'Lees recensie'.

Zoeken  Genre 

 TitelAuteurDatum
De garage John Banville 22/04/2024
Constant Permeke J. Declercq en I. Gheeraert (red.) 22/04/2024
Alle rafelranden van Europa. De geschiedenis van Europa en zijn buren Ivo van de Wijdeven 22/04/2024
De woordenaar. Christoffel Plantijn, ’s werelds grootste drukker en uitgever. Een biografie Sandra Langereis 22/04/2024
De zus. Het verhaal van het meesterbrein achter Kim Jong-un Sung-Yoon Lee 22/04/2024
Styx Bavo Dhooge 22/04/2024
Tragedies. Vertaald en toegelicht door Patrick Lateur Aischylos 15/04/2024
De mooiste geschiedenis van België. Het verleden van een land door de ogen van de grootste schilders Jos Vandervelden 15/04/2024
De ontdekking van Holland Jan Brokken 15/04/2024
Verdwenen stad. Hoe de Joodse bevolking met de tram uit Amsterdam werd gehaald Willy Lindwer en Guus Luijters 15/04/2024
Door Duitse puinen Bert Cornelis 15/04/2024
Inspired by Dudok. De 50 beste werken in zijn stijl ter wereld Joke Reichardt en Peter Veenendaal 15/04/2024
Erfgoed op de vlucht. Duitse bezetters, Vlaamse meesterwerken, een Waals kasteel Bert Govaerts 15/04/2024
Man van vele oorlogen Jonas Boets 15/04/2024
Het sneeuwklokjesbos Annejet van der Zijl 15/04/2024
De uitbreiding. Roman (vert. Wil Boesten) Robert Menasse 15/04/2024
De prijs van de twijfel Jo Claes 15/04/2024
De meisjes van de katoenfabriek (vert. Edith Sybesma en Neeltje Wiersma) Susanna Alakoski 15/04/2024
Romeinse kruisiging Ruben van Wingerden 15/04/2024
KZ-syndroom. Een litteken dat nooit verdwijnt Henri Heimans en Dirk Verhofstadt 15/04/2024
12345678910...Laatste

Constant Permeke

J. Declercq en I. Gheeraert (red.)
Constant Permeke
Hannibal, 2024, 200 blz., EUR 39,95
ISBN: 9789464666991

Een gerenoveerd museum smeekt om een nieuw boek. Enkele weken geleden opende het gerestaureerde en vernieuwde Permekemuseum in Jabbeke (verbonden met het Mu.Zee in Oostende) onder ruime belangstelling de deuren. Over die renovatie, over de daar nu lopende tentoonstelling ‘Constant Permeke in tegenlicht’ en over de heraangelegde tuin, willen we het niet hebben, wel over de nieuwe boekuitgave die terzelfder tijd als en naar aanleiding van de opening verscheen. De uitgave spreekt wel aan: de verrassende eenvoudige kaft in kenmerkende Permeketonen, de zichtbaarheid van de inbinding op de rug en de indeling. Eigenlijk bestaat dit boek uit drie delen: een derde uit een reeks uiterst interessante studies, een biografisch deel en bijna twee derden uit kleurafbeeldingen van zijn schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. Die werden alle op het formaat (een wat afgesneden A4) van het boek afgebeeld. Verder volgt een katern zwartwit foto’s die als ‘archiefbeelden’ worden betiteld en die inderdaad foto’s zijn over Permeke, zijn familie, de opbouw van zijn huis – waar het museum is gevestigd – en zijn werkzaamheden. Bij dit laatste hoort ook een aan de hand van jaartallen chronologisch opgebouwde biografie. De diverse delen zijn duidelijk van elkaar gescheiden door een gedrukte kleurpagina. Daardoor is dit boekwerk uitermate rijk geïllustreerd, wat we van de uitgeverij Hannibal gewoon zijn. Het is goed dat er geen detailfoto’s zijn opgenomen: daar leent het oeuvre van de Vlaamse meester niet voor en we moeten zijn kunstwerken in hun volledigheid kunnen aanschouwen. Illustraties, die de teksten noodzakelijk ondersteunen, vinden we alleen in de diverse bijdragen. Ze passen daar uitermate perfect. Door deze rijkdom aan afbeeldingen is het ook aangenaam om in dit boek te snuisteren, te bladeren en rustig te genieten van dit Vlaams expressionisme van internationaal niveau. 
Ook inhoudelijk konden we genieten van een achttal bijdragen die vernieuwende aspecten van de Permeke brengen. Ze vervolledigen de studies van wijlen conservator Willy Van den Bussche, die van Permeke en van zijn kunst zijn levenswerk maakte. Nu gaat het over nieuwe inzichten, recente vondsten en herbekeken studies die we graag doornamen en die ons een gewijzigde kijk op hem en zijn uitgebreide oeuvre gaven, gaande over ‘Permeke en Brazilië’, zijn jaren in Groot-Brittannië, zijn internationale uitstraling en de bouw van zijn atelierhuis in Jabbeke, naast artikels die dieper ingaan op zijn tekeningen en schilderijen.
Uitgeverij Hannibal leverde opnieuw voor kwaliteitswerk: een pittig ogend boek met harde kaft en een uitzonderlijke waaier aan keurig gekozen illustraties. Maar er is meer. Het is geen catalogus maar de uitgave bevat vooraan een resem wetenschappelijk onderbouwde en vernieuwende teksten over Permeke, zijn oeuvre en leefomgeving. De noten staan in een kleine klom telkens bij de artikels, waardoor de wetenschappelijkheid wordt bevestigd. Achteraan is er een bibliografie en allerlei gegevens over auteurs, over de druktechnische zaken van het boek en de fotoverantwoording. De inhoudstafel vinden we vooraan op gekleurd papier afgedrukt. En het geheel werd zeker in een juiste vormgeving gegoten. Samen met de presentatie, de juiste lay-out en de goed afgewerkte binding zorgt deze krachtige uitgave samen met de inhoud dat Vlaanderen opnieuw een keurig en esthetisch perfect afgewerkt boek over Permeke kan presenteren. 

[Jean Luc Meulemeester - 22/04/2024]